Achtergronden van het verhaal
Achtergronden
Dit boek is niet zomaar een dierenverhaal. Er zijn veel verwijzingen naar de maatschappij in te vinden zoals dat de adel en de geestelijkheid het flink moeten ontgelden. Enkele voorbeelden hiervan zijn dat priesters zich niet aan hun celibaat hielden en dat de adel lui was. Ook de derde stand blijft niet gespaard, want wanneer het volk Bruun de Beer te lijf gaat, lijken ze wel een bende losgeslagen burgers. Ze slaan op hem met het hele huisraad van 'pollepels' tot een spoel van het spinnewiel.
Waarom een dierenverhaal?
De belangrijkste reden waarom dit verhaal als een dierenverhaal is opgetekend, is het feit dat menselijke handelingen worden gebonden aan niet menselijken. Dieren op menselijke wijze laten spreken en handelen is een bijzonder geschikte manier om mensen op indirecte wijze iets duidelijk te maken. Een dergelijk dierenverhaal toont immers een wereld in spiegelbeeld. Dieren treden handelend, denkend en sprekend op, alsof het mensen zijn. Mensen worden daarentegen doorgaans als domme en redeloze wezens afgeschilderd.
Het beeld van de vos
De vos was in de middeleeuwen een niet graag gezien dier. Hij gold als een roofdier, dat veel schade kon aanrichten. Als kippendief kon hij op het platteland honger en zelfs voedseltekort betekenen. De auteur staat bijzonder onsympathiek tegenover Reynaert.
De vos was tevens een drager van hondsdolheid en werd gezien als soortgelijk aan de duivel. Hij hield zich voor dood, zodat het lijkt alsof hij een lijk is. Daardoor kwamen vogels op hem af en als ze zeer dichtbij waren at hij ze op. Kortom, de vos was een doortrapt, boosaardig dier...